学術論文

今まで学会等に発表した学術論文の一覧をご紹介します。

学術論文一覧

2022年

Keiichi Kato1,2, Hiroyuki Tanji1, Sosaku Ichikawa2. Drying behavior of a Japanese dry-cured meat model in the different drying conditions. 68th International Congress of Meat Science and Technology. 2022.(1Prima Meat Packers, Ltd., 2Faculty of Life and Environmental Sciences, University of Tsukuba)

2021年

Yamamoto S.1,2, Kato S.2, Senoo N.1,3, Miyoshi N.4, Morita A.1, Miura S.1. Differences in phosphatidylcholine profiles and identification of characteristic phosphatidylcholine molecules in meat animal species and meat cut locations. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 85 : 1205-1214, 2021. (1Laboratory of Nutritional Biochemistry, Graduate School of Nutritional and Environmental Sciences, University of Shizuoka, 2Research and Development Department, Prima Meat Packers, Ltd., 3Department of Physiology, Johns Hopkins University School of Medicine, 4Laboratory of Biochemistry, Graduate School of Nutritional and Environmental Sciences)

2014年

加藤重城1, 八木敬広1, 浪岡真1, 秋元政信1, 有原圭三2. モノクローナル抗体を利用した新規牛乳ELISAキットの開発. 日本食品科学工学会誌 61 : 223-231 2014. (1プリマハム㈱, 2北里大学獣医学部)

2014年

Kato A.1,2, Sakakibara H.1,3, Tsuboi H.4,5, Tatsumi A.6, Akimoto M.2, Shimoi K.1, Ishii T.1, Kaneko H.4, Nakayama T.1,7 and Ohashi N.1. Depressive symptoms of female nursing staff working in stressful environments and their associaion with serum creatine kinase and lactate dehydrogenase - a preliminary study. BioPsychoSocial Medicine, 8 : 21, 2014. (1University of Shizuoka, 2Prima Meat Packers, Ltd., 3University of Miyazaki, 4Bantane Hospital, Fujita Health University School of Medicine, 5Kanazawa University, 6Hamamatsu University School of Medicine, 7Nippon Veterinary and Life Science University)

2014年

加藤重城1, 八木敬広1, 秋元政信1, 有原圭三2. モノクローナル抗体を利用した新規卵ELISAキットの開発. 日本食品科学工学会誌, 61 : 1-8, 2014. (1プリマハム㈱, 2北里大学獣医学部)

2014年

後藤清太郎1, 渡辺至1, 大森康雄2, 府中英孝2, 三明清隆2, 森岡豊3, 小谷健二3, 小齊喜一3, 上﨑(堀越)菜穂子4, 鮫島隆4, 猪口由美5, 中島誠人5, 西坂嘉代子5, 五十君靜信6, 新村裕5, 服部昭仁5. 生ハムにおけるListeria monocytogenesの挙動に対する水分活性とくん煙の影響. 日本食品科学工学会誌, 61 : 9-18, 2014. (1日本ハム㈱, 2丸大食品㈱, 3伊藤ハム㈱, 4プリマハム㈱, 5(一社)食肉科学技術研究所, 6国立医薬品食品衛生研究所)

2013年

森岡豊1, 小谷健二1, 小齊喜一1, 大森康雄2, 府中英孝2, 三明清隆2, 後藤清太郎3, 渡辺至3, 上﨑(堀越)菜穂子4, 鮫島隆4, 中島誠人5, 猪口由美5, 西坂嘉代子5, 五十君靜信6, 新村裕5, 服部昭仁5. 生ハムにおけるListeria monocytogenesの増殖に及ぼす水分活性とナイシンの影響. 日本食品科学工学会誌, 60 : 619-627, 2013. (1伊藤ハム㈱, 2丸大食品㈱, 3日本ハム㈱, 4プリマハム㈱, 5(一社)食肉科学技術研究所, 6国立医薬品食品衛生研究所)

2013年

上﨑(堀越)菜穂子1, 鮫島隆1, 大森康雄2, 府中英孝2, 三明清隆2, 森岡豊3, 小谷健二3, 小齊喜一3, 後藤清太郎4, 渡辺至4, 中島誠人5, 猪口由美5, 西坂嘉代子5, 五十君靜信6, 新村裕5, 服部昭仁5. 生ハムにおける水分活性と乳酸ナトリウムによるListeria monocytogenesの制御. 日本食品科学工学会誌, 60 : 347-356, 2013. (1プリマハム㈱, 2丸大食品㈱, 3伊藤ハム㈱, 4日本ハム㈱, 5 (一社) 食肉科学技術研究所, 6国立医薬品食品衛生研究所)

2012年

上﨑(堀越)菜穂子1, 岡田幸男1, 竹下和子1, 鮫島隆1, 有原圭三2. リステリアの食肉加工品での増殖挙動と生ハムでの増殖挙動に対するpHと水分活性の影響. 日本食品科学工学会誌, 59 : 186-191, 2012. (1プリマハム㈱, 2北里大学獣医学部)

2012年

上﨑(堀越)菜穂子1, 岡田幸男1, 竹下和子1, 鮫島隆1, 有原圭三2. 食肉製品の汚染乳酸菌検出培地の開発. 日本食品科学工学会誌, 59 : 378-386, 2012. (1プリマハム㈱, 2北里大学獣医学部)